Een werkgever moet van de kantonrechter een aanzegvergoeding betalen aan een werknemer die zelf ontslag heeft genomen. Hij vindt dat onterecht omdat hij een aanbod voor een contract heeft gedaan wat de werknemer ook had aanvaard. Wat vindt het hof daarvan?
Wat eraan voorafging
Een baliemedewerkster bij een tandartspraktijk heeft een tijdelijk contract van zes maanden. Het contract loopt af op 6 mei 2017. Op 24 april heeft ze aangegeven dat ze ontslag neemt. Op 4 juni maakt ze bij de werkgever aanspraak op een aanzegvergoeding: de werkgever heeft niet aangezegd. De werkgever wil de vergoeding niet betalen en de werkneemster stapt naar de rechter. Die oordeelt dat de werkgever de aanzegvergoeding toch moet betalen. De werkgever gaat in hoger beroep.
Ook bij ontslagname door werknemer aanzeggen
De werkgever zegt dat hij in een gesprek op 30 maart de werkneemster een contractverlenging heeft aangeboden en dat de werkneemster dat aanbod heeft aanvaard. De werkneemster ontkent dit pertinent.
De werkgever wil graag bewijzen dat het gesprek en het contractaanbod wel hebben plaatsgevonden. Maar het hof vindt bewijsvoering hier niet op zijn plek. De wet geeft duidelijk aan dat de werkgever een maand voor afloop van het contract schriftelijk moet aangeven of het contract al dan niet wordt verlengd. Het doel van deze wet is duidelijkheid voor de werknemer. Die kan door de aanzegging tijdig op zoek gaan naar ander werk.
Het hof snapt dat de werkgever het, gezien zijn lezing van het verhaal, onterecht vindt dat hij een vergoeding moet betalen. Maar de werkgever had dat zelf eenvoudig kunnen voorkomen door het gesprek van 30 maart schriftelijk te bevestigen. Het hof veroordeelt de werkgever tot het betalen van de aanzegvergoeding.
In de praktijk
Wat het besluit van een werkgever ook mag zijn over de arbeidsrelatie na afloop het tijdelijke contract ook moge zijn, een schriftelijke bevestiging van dat besluit – uiterlijk een maand voor einde van het contract – is altijd nodig. Want ook als de werknemer zelf ontslag neemt, zoals in deze rechtszaak gebeurde, is een aanzegvergoeding verschuldigd als die bevestiging achterwege blijft.