Feestdagen en parttimers

Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag vallen dit jaar op een vrijdag. Als de vrijdag een vaste vrije dag is van een parttimer – hoe zit dat dan?

Eerst even dit. Werkgevers zijn wettelijk niet verplicht om werknemers op officiële feestdagen doorbetaald vrijaf te geven. Dat is alleen zo als dat in de arbeidsovereenkomst of de cao is opgenomen. Meestal is dat zo.

En parttimers voor wie zo’n feestdag geen werkdag is? Het is verboden om onderscheid te maken tussen fulltimers en parttimers. Zij moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben, behalve als de werkgever een goede reden heeft voor een afwijking.

De vraag of een parttimer moet worden gecompenseerd voor een officiële feestdag, omdat de fulltimer doorbetaald vrij heeft, is in de rechtspraak nog niet beslist. Wel zijn er uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens. Het CRM oordeelt dat de werkgever de parttimer moet compenseren, via een jaarurensysteem. Dat dat administratieve rompslomp met zich meebrengt, vindt het CRM niet relevant. Maar de oordelen van het CRM worden niet altijd door rechters overgenomen. Werkgevers ”kiezen” daarom voorlopig zelf wat ze ermee willen doen.

Heeft de parttimer dit jaar gewoon pech? Of volg je als werkgever de zienswijze van het CRM en worden de dagen gecompenseerd? Ik denk dat 99% van de werkgevers voor het eerste kiest.

Als u hierover meer wilt weten, neem dan gerust contact op.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.