Klare taal

Regelmatig komt het voorbij. Verschil van mening over een bepaling of arbeidsvoorwaarde in een arbeidsovereenkomst. Denk aan een bepaling of begrip in een studiekostenbeding, concurrentie- of relatiebeding of bonusregeling.

Als eerste wordt dan gekeken naar de ๐ญ๐š๐š๐ฅ๐ค๐ฎ๐ง๐๐ข๐ ๐ž ๐ฎ๐ข๐ญ๐ฅ๐ž๐ , oftewel: wat staat er precies.

Is de tekst of bepaling niet duidelijk en biedt de Dikke van Dale geen uitkomst dan kan worden gekeken naar wat partijen over en weer hebben verklaard of hoe zij zich ten opzichte van elkaar hebben gedragen. De partijbedoeling dus, ook wel ๐‡๐š๐ฏ๐ข๐ฅ๐ญ๐ž๐ฑ๐ฆ๐š๐š๐ญ๐ฌ๐ญ๐š๐Ÿ genoemd.

Omdat het arbeidsrecht de bescherming van de werknemer voorop stelt om zo meer evenwicht te creรซren tussen werkgever en werknemer kan een werknemer zich in geval van een onduidelijke bepaling soms ook beroepen op de ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐š ๐ฉ๐ซ๐จ๐Ÿ๐ž๐ซ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ฆ ๐ซ๐ž๐ ๐ž๐ฅ. Dit houdt in dat onduidelijkheden in een bepaling voor rekening komen van de partij die het contract heeft opgesteld, de werkgever dus.

Tip:
Wil je als werkgever geen discussie over (de uitleg van) een bepaling, formuleer deze dan helder. Gebruik daarbij eventueel voorbeelden en leg goed uit wat met de bepaling precies wordt bedoeld als deze zelf mogelijk voor meerderlei uitleg vatbaar zou kunnen zijn.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.