Mag ik een werknemer onbetaald laten (in)werken?

Sollicitatieprocedures geven niet altijd voldoende inzicht in de persoon achter de sollicitant. Passen werkgever en werknemer wel bij elkaar? Dat zou je via een assessment kunnen laten checken, maar dat is soms wat overtrokken. Wat te denken van een proefperiode, dat wil zeggen een (korte) periode waarin de kandidaat onbetaald wordt ingewerkt. Maar, mag dat?

Meedraaidagen met vrijwilligersvergoeding
Een Floormanager bij een poppodium is blij dat hij is aangenomen. De arbeidsovereenkomst start officieel op 1 januari 2019. Om alvast gewend te raken en omdat er nog niet direct plek voor hem is, spreken partijen af dat hij op 4 dagen in december alvast ”meedraait”. Voor die dagen ontvangt hij een ”vrijwilligersvergoeding” van € 10 per uur. Nadat hij is ingewerkt, kan hij vanaf 1 januari zelfstandig aan de slag.

Op de derde meedraaidag krijgt hij te horen dat hij te weinig ”hands-on” is. Dus gaat het niet door. Hij stelt dat zijn arbeidsovereenkomst al eerder is gestart dan per 1 januari 2019. De kantonrechter gaat daarin mee. Ook de vrijwilligersovereenkomst voor de maand december 2018 is in feite al een arbeidsovereenkomst. Het voldoet aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst (arbeid, loon en een gezagsverhouding). Het helpt de Floormanager in dit geval echter niet, omdat volgens de kantonrechter nog geen overeenstemming was over de arbeidsovereenkomst die per 1 januari 2019 zou ingaan.

Onbetaalde inwerkperiode
In de zaak hiervoor nam de rechter al snel aan dat de werknemer werd ingewerkt op basis van een arbeidsovereenkomst. Als de werknemer geen enkele vergoeding krijgt tijdens de meedraaidagen, ligt dat anders. De betaling van loon is één van de kernelementen van een arbeidsovereenkomst. Maar, als de focus tijdens de inwerkperiode ligt op het verrichten van arbeid en niet op het vergaren van kennis en ervaring, zoals bij een stageovereenkomst, heeft de werknemer alsnog recht op loon.

Consequenties
Als de inwerkdagen achteraf toch als arbeidsovereenkomst worden aangemerkt, kan dat vervelende consequenties hebben. Dat de gewerkte uren (alsnog) moeten worden betaald, is niet zo erg, maar het kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor:

Proeftijd:
de wettelijke maximale termijn voor de proeftijd vangt aan bij de start van de arbeidsovereenkomst. Begint de overeenkomst eerder, dan eindigt de proeftijd ook eerder en is soms zelfs nietig;

Omzetting naar onbepaalde tijd:
in de zaak hierboven had de Floormanager al een eerste arbeidsovereenkomst van één maand te pakken. Bij de vierde is hij automatisch voor onbepaalde tijd in dienst. Dat geldt ook voor de termijn van 24 maanden (per 1-1-2020 is dat 36 maanden).

De conclusie is dat het zeer risicovol is om een werknemer onbetaald te laten meedraaien of in te werken. Het is beter om gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid om een juiste proeftijd af te spreken. Heeft u vragen over het aannemen van personeel, neem dan vrijblijvend contact op.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.