Meer duidelijkheid rondom de compensatieregeling

Op 13 december 2019 heeft minister Koolmees een brief aan de Kamer gestuurd met daarin relevante informatie over slapende dienstverbanden.  Samengevat komt de inhoud daarvan op het volgende meer:

• UWV zal ook Xella-vergoedingen (beëindigingen op verzoek van de werknemer) compenseren;
• Een beëindigingsovereenkomst gesloten in 2019 met een einddatum in 2020 wordt toch conform de spelregels van 2019 afgewikkeld;
• Overgangsrecht voor compensatie wordt NIET aangepast. Hierdoor zal UWV vanaf 2020 de transitievergoeding compenseren aan de hand van de nieuwe spelregels, ook als de 104-weken-wachttijd voor 2020 is gelegen en de oude/hoge transitievergoeding verschuldigd is. Werkgevers zijn voldoende geïnformeerd en gewaarschuwd slapende dienstverbanden te beëindigen, aldus de minister.
• Advies van de minister is om nog vóór 1 januari 2020 slapende dienstverbanden te beëindigen om zodoende de hoge compensatie te behouden.
• De ”brutoloon”-voorwaarde in de compensatieregeling zal alsnog NIET in werking treden (vervroegde IVA, vangnetters, loonsubsidies, etc).
• De langere beslistermijn van zes maanden gaat gelden voor alle gevallen waarin de wachttijd 104-weken is gelegen voor 1-4-2020. Betaling op of na 1-4-2020 maakt een dergelijk geval geen ”nieuwe aanvraag”, nu de wachttijd beslissend is.

Voor de liefhebbers is de brief hier te downloaden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.