Minder werk door Corona? Vraag werktijdverkorting aan

Het lijkt erop dat de uitbraak van het Corona-virus Nederland fors gaat treffen. Maar wat moet een werkgever eigenlijk doen als het Corona-virus zorgt voor minder werk binnen uw organisatie? Het antwoord: werktijdverkorting.

Als buitengewone omstandigheden, zoals brand, overstroming of een virus-uitbraak, uw organisatie treffen, is er vaak tijdelijk minder werk. Maar die omstandigheid behoort niet tot het normale ondernemersrisico. De werknemers die als gevolg van de omstandigheden tijdelijk geen werk krijgen aangeboden, kunnen dan een ww-uitkering krijgen wegens werktijdverkorting. Voordat dat mogelijk is, moet de werkgever eerst een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen. De werktijdverkorting in verband met het de uitbraak van het COVID-19-virus wordt inmiddels in de volksmond een corona-uitkering genoemd. In Nederland hebben nu al 5.000 bedrijven zo’n uitkering aangevraagd voor hun personeel.

Werktijdverkorting aanvragen
U vraagt een vergunning voor werktijdverkorting aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze vergunningen voor werktijdverkorting zijn maximaal 6 weken geldig. Als de vergunning wordt afgegeven, meldt u dit bij het UWV met het formulier Melding Werktijdverkorting. Als binnen die 6 weken de situatie verbetert, kunnen uw werknemers weer gewoon aan het werk. Wordt de vergunning gegeven? Dan mag u gedurende de looptijd van de vergunning zelf kiezen of u de werknemer minder (minstens 20 procent) of zelfs helemaal niet laat werken. Ook mag de werkgever voor losse individuen of bepaalde groepen werknemers werktijdverkorting aanvragen.

Na 6 weken
Als er na 6 weken nog geen verbetering is, kunt u verlenging van de vergunning aanvragen. De verlenging hoeft u niet door te geven aan het UWV. Deze verlenging wordt voor maximaal 18 weken gegeven. Duren de omstandigheden die maken dat er werktijdverkorting nodig was daarna nog voort? Dan kunt u alleen nog maar ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aanvragen.

Wanneer wordt een vergunning voor werktijdverkorting gegeven?
Niet iedereen komt in aanmerking voor werktijdverkorting. Organisaties moeten ten minste voldoen aan 2 voorwaarden:
• het bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt;
• het bedrijf verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk.
U kunt alleen werktijdverkorting aanvragen voor werknemers waar u een loondoorbetalingsverplichting voor hebt. Voor oproepkrachten met een 0-urencontract en uitzendkrachten kunt en hoeft u dus geen werktijdverkorting aan te vragen.

Wanneer wordt een vergunning werktijdverkorting niet gegeven?
De vergunning wordt alleen verleend voor de periode vanaf de ontvangstdatum van aanvraag. Als de werkgever een te groot personeelsbestand heeft aangehouden, wordt de vergunning ook niet afgegeven. Werkgevers moeten immers wel in redelijkheid hun personeelsbestand afstemmen op de hoeveelheid werk. Als de vermindering van de hoeveelheid werk samenhangt met een staking wordt ook geen vergunning verleend. Het maakt niet uit of de staking in uw eigen bedrijf of in een andere organisatie is. Alleen als de vergunning de staking niet beïnvloedt, kan de vergunning toch worden verleend.

Wat moet de werknemer doen?
De werknemer hoeft zelf niets te doen in de eerste 6 weken van de werktijdverkorting. De werkgever blijft zelf het loon doorbetalen. In de meeste gevallen merkt de werknemer niets van de werktijdverkorting in zijn portemonnee. Alleen als in de cao of arbeidsovereenkomst andere afspraken staan, kan een lager loon worden betaald in deze periode. De bijzondere ww-uitkering wordt betaald aan de werkgever, niet aan de werknemer. Ook blijft de werknemer gewoon in dienst en hoeft hij of zij niet te solliciteren. U kunt wel van de werknemer eisen dat zij bijvoorbeeld scholing volgen in deze periode. De werknemer hoeft zich ook (nog) niet in te schrijven bij het UWV, al is dat wel raadzaam.
Als er een verlenging van de werktijdverkorting wordt gegeven én de werknemer voor de volledige werktijd een ww-uitkering ontvangt, moet de werknemer op zoek naar een (tijdelijke) baan bij een andere werkgever. Uiterlijk op de tweede dag na de verlening van de verlengingsvergunning moet de werknemer ingeschreven staan bij UWV.

Neem gerust contact op als u hierover meer wilt weten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.