Niet-gewerkte uren inhalen?

Stel dat uw bedrijf of praktijk een poos dicht is geweest vanwege de corona-situatie. De medewerkers heeft u al die tijd doorbetaald. Mag u verlangen dat die uren nu worden ingehaald?

Nee. U kunt het wel voorstellen, maar men is er zeker niet toe verplicht. Tijdens de sluiting konden de medewerkers niet komen werken. Dat komt niet voor hun rekening. Dit was een werkgeversrisico en dus gold de wettelijke loondoorbetalingsplicht.

Wat u als werkgever wel kon doen, is in goed overleg afspraken maken, bijvoorbeeld over thuiswerken als dat kon, opnemen van vakantiedagen of afzien van bonussen. Maar wat niet kan, is verlangen dat niet-gewerkte uren nu gaan worden ingehaald, want die was u gewoon verplicht te betalen. Of u er NOW-subsidie voor kreeg of niet, is niet relevant.

Wilt u medewerkers vragen om het bedrijf te steunen door extra uren te maken nu de boel weer opengaat? Dat kan. Maar let op: u kunt mensen niet voor niets laten werken. Een afspraak dat die uren niet betaald worden, omdat er nog iets “in te halen” zou zijn, lijkt misschien fair, maar is gewoon in strijd met de Wet Minimumloon en mogelijk de cao. Wilt u afspreken dat er uren gaan worden “ingehaald”, breng het dan anders en betaal in ieder geval het minimum (cao-)loon.

Wilt u hierover meer weten, neem dan gerust contact op.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.