Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst dient objectief bepaalbaar te zijn. De vervulling van de voorwaarde mag dus niet afhankelijk zijn van het subjectieve oordeel van de werkgever. De wettelijke ontslagbescherming zou daarmee immers worden omzeild.
Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde die niet objectief bepaalbaar is en daardoor strijdig met het arbeidsrecht, is dat de arbeidsovereenkomst eindigt als de werknemer disfunctioneert.
Voorbeelden van ontbindende voorwaarden die wel zijn toegestaan, zijn het verlies van een rijbewijs voor een beroepschauffeur of de intrekking van een veiligheidspas voor een medewerker op Schiphol.
De Rechtbank Noord-Holland oordeelde recentelijk in een situatie waarbij in de arbeidsovereenkomst de ontbindende voorwaarde was opgenomen dat de arbeidsovereenkomst zou eindigen zodra de overeenkomst van dienstverlening zou eindigen. De rechtbank oordeelde dat deze ontbindende voorwaarde niet objectief bepaalbaar was en derhalve niet was toegestaan. Werkgever werd veroordeeld om de transitievergoeding te betalen en een billijke vergoeding van € 6.500.