Stuwmeer aan vakantiedagen

Het einde van het jaar nadert. In dit bijzondere jaar, waarin er veel minder mogelijkheden waren om (naar het buitenland af) te reizen als gevolg van lockdowns, van geel naar oranje verschietende kleurcodes en gesloten horeca zullen veel werknemers veel minder vakantiedagen hebben opgenomen dan gebruikelijk en dus nog de nodige stuwmeren aan dagen hebben staan.

In artikel 7:640a B.W. is bepaald dat de aanspraak op de wettelijke vakantiedagen vervalt zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin deze aanspraak is verworven (de dagen over 2020 vervallen dus op 1 juli 2021), tenzij de werknemer tot aan dat tijdstip redelijkerwijs niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Uit de arresten Max Planck/Shimizu en Kreuziger/Land Berlin van het Europes Hof van Justitie volgt echter dat als de werkgever de werknemer niet daadwerkelijk in staat heeft gesteld de vakantiedagen op te nemen door de werknemer daarover en over de gevolgen van het niet opnemen te informeren, de aanspraak op vakantiedagen niet kan vervallen.

Tip aan werkgevers:
Informeer je personeel tijdig over de nog openstaande aanspraak op vakantiedagen en stuur aan op het tijdig opnemen en de consequentie (verval) wanneer dit niet gebeurt.

Fijne kerstvakantie! 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.