Uitwisselbaarheid van functies ook op basis van de praktijk beoordelen

KLM raakt naast de landingsbaan met de stoelendansmethode bij een reorganisatie. De stoelendansmethode houdt in dat een gehele functiecategorie wordt opgeheven, zodat niet hoeft te worden afgespiegeld. Maar als dan een nieuwe functie wordt gecreëerd, die lijkt op de opgeheven functie én die functies zijn uitwisselbaar, dan moet alsnog het afspiegelingsbeginsel gevolgd worden.

Eerder oordeelde het Hof Amsterdam dat de betrokken werknemers ten onrechte niet waren geplaatst in de nieuwe functie. KLM was het daar niet mee eens en klopte aan bij de Hoge Raad. 

De Hoge Raad bepaalt nu dat bij de vraag of functies uitwisselbaar zijn, de criteria uit artikel 13 van de Ontslagregeling leidend zijn: inhoud van de functie, kennis, vaardigheden en competenties, de tijdelijke of structurele aard van de functie en/of niveau en beloning gelijkwaardig zijn. Alle omstandigheden die daarop zien, mogen worden meegenomen. Dat betekent dat niet alleen de functiebeschrijving relevant is, maar ook wat functies in het algemeen in de praktijk behelzen. Het gaat immers om de werkelijke inhoud.

Voor de liefhebbers is de uitspraak hier te lezen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.