Versobering van de transitievergoeding

Het kabinet maakt haast met de WAB: de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart, zal de zetelverdeling in de Eerste Kamer aanzienlijk wijzigen. Het kabinet loodst de WAB dan ook graag vóór de wissel in juni door de Eerste Kamer. Eén van de wijzigingen onder de WAB is een nieuwe berekening van de transitievergoeding: een versobering voor de werknemer.

Transitievergoeding nu en dan
Bij berekening van de transitievergoeding wordt momenteel rekening gehouden met de leeftijd. Is de werknemer 50 jaar of ouder, dan tellen dienstjaren na de eerste tien jaar dubbel. Heeft de werknemer Abraham nog niet gezien, maar is men wel langer dan 10 jaar in dienst, dan telt elke dienstjaar voor 1/2. Andere dienstjaren tellen voor 1/3 mee. Een voorbeeld: de werknemer van 55 jaar die 20 jaar in dienst en € 5.000 per maand verdient, krijgt bij een ontslag circa € 55.000 als transitievergoeding mee.
Eind dit jaar vervalt de extra compensatie in de transitievergoeding voor de 50-plusser. Gaat de Eerste Kamer akkoord met de WAB, dan vervalt ook de extra vergoeding bij dienstverbanden langer dan tien jaar. Dat betekent dat per 1 januari 2020 elk dienstjaar voortaan voor 1/3 telt. Wordt de voorbeeld werknemer begin 2020 ontslagen, dan bedraagt de transitievergoeding nog maar zo’n € 33.000. Een verschil van ruim € 22.000!

Compenseren bij langdurige ziekte?
Ook de langdurig zieke werknemer die na twee jaar ziekte door de werkgever wordt ontslagen, heeft recht op de transitievergoeding. Veel werkgevers kiezen ervoor om deze dienstverbanden “slapend te houden”. Waarom zou de werkgever deze werknemer ontslaan wetende dat hij dan de transitievergoeding moet betalen? Volgens enkele rechters is het in dienst houden van de zieke werknemer in strijd met goed werkgeverschap. Een belangrijk argument daarvoor is de mogelijkheid van de werkgever om de transitievergoeding gecompenseerd te krijgen. Andere rechters houden zich meer aan de letterlijke tekst van de wet en komen tot de conclusie dat men de werkgever niet kan verplichten de werknemer te ontslaan. De Hoge Raad is inmiddels gevraagd om hierover een richtinggevend advies te geven. De zieke werknemer die een ontslag verwelkomt, ziet dat echter graag nog vóór invoering van de WAB gebeuren. Daarna geldt ook voor hem de versoberde transitievergoeding.

Bij akkoord van de Eerste Kamer is de versoberde transitievergoeding per 1 januari 2020 een feit. Een overgangsregeling geldt voor ontslagzaken die vóór die datum aanhangig zijn gemaakt.

Heeft u een arbeidsrechtelijke vraag, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.