Wet arbeidsmarkt in balans is een feit

Op 28 mei 2019 heeft een meerderheid van de Eerste Kamer vóór de WAB gestemd en is de wet aangenomen. De WAB zal (met uitzondering van de adequate pensioenregeling voor payrollers) naar verwachting per 1 januari 2020 in werking treden.

Stemming
Voor minister Koolmees was gisteren het moment van de waarheid aangebroken: de stemming in de Eerste Kamer over de WAB. Uit de plenaire behandeling van de WAB een week eerder kon al worden afgeleid dat de minister een meerderheid van de fracties had overtuigd van de WAB, maar gisteren was het officiële stemmoment.

Naar verwachting werd de WAB gisteren met een meerderheid aangenomen. De fracties CDA, VVD, D66, SGP, OSF, Fractie-Duthler en de ChristenUnie hebben voor de WAB gestemd, dit was voldoende voor een meerderheid. De Kamerleden spraken tijdens de stemming onder meer hun lof uit over het “spoorboekje” dat minister Koolmees vrijdag 24 mei 2019 presenteerde aan de Eerste Kamer.

De Eerste Kamerleden hebben ook ingestemd met een tweetal moties zoals ingediend tijdens de plenaire behandeling: (1) de motie-Schalk waarbij het niet mogelijk is een gedeeltelijk gewetensbezwaar te hebben en deze ontslaggrond uit te sluiten van de cumulatiegrond en (2) de motie-Van de Ven (VVD) Oomen-Ruiten (CDA) c.s. dat voor de zomer van 2019 een nadere uitwerking van voorstellen voor een ZZP-beleid met adequate bescherming voor de onderkant van de arbeidsmarkt moet komen.

Conclusie
Minister Koolmees zal ongetwijfeld opgelucht hebben ademgehaald. Het werk van minister Koolmees om de arbeidsmarkt klaar te maken voor de toekomst zit er echter nog niet op. Op korte termijn volgen de bevindingen van de Commissie Borstlap (evaluatie van de WWZ) en volgen er maatregelen in ZZP-beleid en de loonbetaling tijdens ziekte.

Bent u benieuwd welke gevolgen de Wet Arbeidsmarkt in balans voor uw onderneming heeft? Neem dan gerust contact op.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.