Wie betaalt de bedrijfsarts bij een no-show?

Als werkgever draag je de kosten van de bedrijfsarts. Zelfs als een werknemer niet op komt opdagen bij het spreekuur. Maar kun je de kosten van die no-show verhalen op de werknemer? Helaas! Dat wordt moeilijk.

Verrekenen met loon
In de wet staat dat je alleen een aantal specifieke vorderingen met het loon mag verrekenen (art 7:632 lid 1 BW). De kosten van een no-show worden daarbij niet genoemd. Wél staat er dat, wanneer de werknemer jou een schadevergoeding moet betalen, je die schadevergoeding mag verrekenen met het loon. Maar daarvan is zelden sprake bij een no-show. Je kunt namelijk schade die is veroorzaakt door de werknemer alleen op hem verhalen als sprake is van ”opzet” of ”bewuste roekeloosheid” (art 7:661 BW). En dit is in de praktijk zéér lastig te bewijzen voor werkgevers.

Verzuimreglement
Kun je dit oplossen door in het verzuimreglement op te nemen dat de kosten van een no-show voor werknemer zijn? Ook dat biedt geen soelaas. Een dergelijke bepaling is vernietigbaar (art 7:632 lid 4 BW).

Alternatief
Als de werknemer niet verschijnt bij de bedrijfsarts kun je een waarschuwing sturen en aangeven dat je bij een volgende no-show het loon opschort (art 7:629 lid 6 BW).

Let op! Gebruik de sanctie loonopschorting en niet loonstop.

Wilt u hierover meer weten of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag, neem dan vrijblijvend contact op.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.