Zieke tijdens vakantie recht op volledig loon

Een zieke werknemer heeft als hij op vakantie gaat recht op zijn volledige salaris. U mag hem dan dus niet slechts 70% van zijn loon betalen. Ook als de zieke werknemer uit dienst treedt en zijn vakantiedagen wil laten uitbetalen, heeft hij over deze dagen recht op zijn volledige loon.

Zieke werknemers hebben – net als gezonde werknemers – het recht om op vakantie te gaan. Zij moeten dan wel bij de bedrijfsarts vragen of de vakantie geen medische problemen kan opleveren. Daarnaast moet de werknemer de vakantie met u overleggen. U mag de vakantie echter niet zomaar weigeren.

Tijdens de vakantie neemt de zieke werknemer gewoon vakantiedagen op. Uit een uitspraak van de kantonrechter in Rotterdam blijkt dat u over de vakantiedagen van een zieke werknemer het volledige salaris moet betalen. Normaal gesproken ontvangt een werknemer tijdens de eerste twee ziektejaren wettelijk gezien minstens 70% van zijn loon, maar tijdens vakantie heeft hij dus recht op 100% van zijn salaris.

Bij uitbetaling vakantiedagen recht op volledig salaris
Als u het dienstverband van de werknemer na twee jaar ziekte beëindigt, heeft hij recht op uitbetaling van de vakantiedagen die hij niet heeft opgenomen. Ook over deze dagen moet u het volledige salaris betalen. Sinds 1 januari 2012 bouwen zieke werknemers evenveel vakantiedagen op als gezonde werknemers. Voorheen bouwden zij alleen vakantiedagen op over de laatste zes maanden van hun ziekte. Tijdens de vakantie vervallen tijdelijk de re-integratieverplichtingen van de werknemer.

Als u hierover vragen heeft, neem dan gerust contact op.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.